Eko Vinarija Kalazić Zmajevac

Tehnologija proizvodnje

Vino je alkoholno piće koje se dobija vrenjem grožđa ili grožđanog soka, te je jedno od najpopularnijih alkoholnih pića za koje se smatra da je važan sastojak mnogih europskih i mediteranskih kuhinja, odnosno kultura.

Hrvatska uz ostale mediteranske zemlje ima vrlo razvijenu industriju vina, a geografska raznolikost omogućava uzgoj različitih sorti vinove loze s obzirom na podneblje, iz čega proizlazi mnošto različitih okusa, boja i mirisa vina. Obično razlikujemo vina po boji (bijelo, ili roze i crno vino) – a boju određuje boja bobica grožđa uz proces proizvodnje vina. Vrlo povoljni ekološki uvjeti i kvalitetni sortiment u baranjskim vinogorjima čine izvanredne prirodne potencijale za proizvodnju vrhunskih bijelih vina.


Vina Kalazić (Kronos d.o.o.) proizvodi samo visokokvalitetna i vrhunska vina.
Uz nanoviju tehnologiju, ipak kvaliteta vina proizlazi iz kvalitetnog grožda.
Bere se samo zdravo i zrelo grožde. Nakon berbe strojno se odvaja bobica grožda od peteljke, te se bobice prešaju, nakon čega za bijela vina počinje maceracija mošta, a to znači otapanje i namakanje bobice u vlastitom moštu, da bi kasnije vino bilo jačeg tijela i izražajnijeg okusa.
Nakon toga slijedi fermentacija ili burno vrenje, kada mošt izavri i temperatura mu počne rasti. Groždani slador prelazi u alkohol, a vino počinje dozrijevati. Crna vina za razliku od bijelih, zbog boje, traju duže sa masuljem, a kod nas se to odvija u specijalnim vinifikatorima, opremom koja kontrolira da nema neželjene trpkosti i gorčine iz masulja. Poslije je u bačvama vino prepušteno vremenu da mu podari skladnost za sva naša osjetila, te se samo takvo puni u boce.