Pinot sivi | Vina Kalazić

1. ŠTO JE PINOT SIVI?

Aroma Sivog Pinota može varirati od dinje do kruške, a pojedine vrste čak nude suptilne arome tropskog ili citrusnog voća, uz česte komponente meda i dima. Boja Sivog Pinota je blijeda, slamnato žuta sa pojedinim zlatnim odsjajima. Potrebno je napomenuti da mu je tekstura vrlo glatka, sa svilenkastim prizvukom koji ostavlja na nepcu. Ovisno o stupnju dozrelosti tijekom berbe i vinifikatorskim tehnikama, Pinot Sivi može biti oštrog ukusa i lagan ili vrlo bogat, zaobljen i punog tijela.

2. KOMBINACIJA S HRANOM

Pinot sivi se dobro slaže s plodovima mora, laganom tjesteninom i kombinacijama uz krekere od sira. S obzirom da je ovo vino samo po sebi bogato kiselinama, treba izbjegavati uparivanje s hranom koja ima kisele sastojke, poput citrusnog voća ili jela s rajčicom.

3. PINOT SIVI KALAZIĆ

Iznimno atraktivan miris obiluje zrelim pa i prezrelim voćnim aromama kontinentalnog voća poput jabuka, banana i krušaka. Zrelost se očituje i u dodatnim herbalnim primjesama začinskog karaktera.  Okus je poput mirisa također zrelog karaktera, te naglašene punoće, kojoj uz snažan alkohol ponajviše doprinosi obilan ekstrakt čije je bogatstvo osim za punoću zaslužno i za dugotrajan i privlačan retrookus voćnog karaktera.

Pinot Sivi 2016