Pinot crni

1. ŠTO JE PINOT CRNI?

Crni pinot je jedan od najstarijih kultivara grožđa za proizvodnju vina. Često je opisan kao “težak” kako za uzgoj tako i za proizvodnju i jednako težak za pronaći vrhunske uzorke vina, ali ljubitelji su opčinjeni upravo tom raznolikošću.

Vrhunski Crni pinot ostavlja trajan dojam na nepcu i u sjećanju. Njegov okus je često jedan od najkompleksnijih među vinima. Može biti pojačan aromom zrelog grožđa ili crne trešnje. Često je istaknut izraženim začinima u kojima se osjeti cimet, lovor i metvica. Zrela rajčica, gljive i miris sela isto tako opisuju Crni Pinot.
Vino je punog tijela i bogato, ali ne teško, visokog alkohola, ali bez kiselina i tanina, snažnog okusa bez obzira na njegovu profinjenost. Najupečatljivija kvaliteta Crnog Pinota mogla bi biti njegova nježna, baršunasta tekstura. Kada je dobar djeluje poput tekuće svile, nježno milujući nepce. Pinot nema dugovječnost u boci u odnosu na druga crna vina i svoj vrhunac dostiže pet do osam godina nakon berbe.

2. KOMBINACIJA S HRANOM

Iako je Pinot crni u harmoniji s različitim vrstama hrane, njegova profinjenost i tekstura su najviše naglašeni uz lososa sa žara, lijep komad nezačinjene, pečene junetine ili bilo koje jelo u kojem su gljive osnovni sastojak. Ostala jela koja se dobro slažu s Crnim Pinotom su pečena i pirjana janjetina, fazan, patka, riba sa žara poput morskog psa i sabljarke. Najbolja kombinacija je s jednostavnom i sočnom hranom.
Dobro se slaže sa začinima od kojih neki mogu prikriti profinjene arome Pinota i generalno naglasiti pikantni okus alkohola.


Pinot Crni 2009