O nama Vina Kalazić

O nama

Vinogradi tvrtke Kronos d.o.o. u kojoj se proizvode vina Kalazić nalaze se na Banovom brdu (Banskoj kosi), na samom sjeveroistoku Baranje, na tromeđi u neposrednoj blizini moćnog Dunava koji značajno utiče na mikroklimu stvarajući s pjeskovitim tlom idealne uvjete za proizvodnju zdravog i kvalitetnog grožđa koje je potom temelj za dobivanje vrhunskih vina.

Ovo su prepoznali još stari rimljani i na ovom su području prije dva milenija proizvodili vino o čemu postoje brojni arheološki nalazi. Oni su to područje s pravom nazivali Mons Aureus,
odnosno, Zlatno brdo. Zanimljivo je i da je naziv Baranja u izravnoj vezi s vinom. U prijevodu s mađarskog to znači: vinska majka. Ovo je jedinstven slučaj da je regija dobila naziv po vinu, a ne obrnuto.
Kronos d.o.o. na pomenutom području ima 102 tisuće trsova vinove loze sađenih 2004. i 2005. godine koji su sada u punom rodu. Proizvodnja je unazad četiri godine isključivo ekološka na svim površinama od ukupno 16,5 Ha. Odnos prema tlu, okolišu, trsu, grožđu i na poslijetku vinu je odgovoran i prijateljski što se na kraju može i doživjeti u natočenoj čaši.

Vina Kalazić na tržištu se nalaze od 2008. godine, a danas su prisutna u svim dijelovima naše zemlje kao i u Belgiji i Nizozemskoj. O kvalitetu vina govori preko 50 osvojenih zlatnih medalja kako u zemlji tako i u inozemstvu.