Graševina

1. ŠTO JE GRAŠEVINA?

je najrasprostranjenija vinska sorta u Hrvatskoj koja se još naziva grašica ili talijanski riesling, u Sloveniji Laški riesling, u zemljama njemačkog govornog područja Welsch Riesling, u Italiji Riesling Italico, u Mađarskoj Oloszrizling, U Češkoj Rizling Vlasšky.
Kao mlado vino ima lijepu svijetlu, žuto zelenu boju, a kod starog vina izraženiji su žuti tonovi. Miris je svjež i voćan. Po okusu, graševina s dobrog položaja u dobroj godini podsjeća na svježu jabuku.
Kad ima više kiseline i maligana vrlo je pogodna za arhiviranje. Od nje se često rade predikatna vina i pjenušci.

2. KOMBINACIJA S HRANOM

S obzirom na kontinentalnu raznolikost, ovo vino može popratiti sva ili gotova sva jela.
Uz predjela poput hladnih narezaka sa sirom i vrhnjem, te ljućim (ali ne slatkastim) hrenom i bistre mesne juhe savršeno pristaje svježija Graševina s pomalo samozatajnim aromama i divnom gorčinom.
Uz topla predjela na bazi tjestenine s lakšim umacima, puricu s mlincima ili jela od ribe, lijepo će odgovarati neka lakša slavonska graševina, skladnija i aromatičnija. Pečenja od svinjetine, janjetine i teletine traže graševinu kasne berbe.
Polusuhe, kasne ili izborne berbe dobro će podnijeti i lakša jela od divljači ili pak deserte.

3. GRAŠEVINA KALAZIĆ

Krasan i snažan miris otkriva intenzivne arome livadnog cvijeća i atraktivne primjese zrelih i sočnih crvenih jabuka, iza kojih još slijedi cijeli niz manje istaknutih, poput blažih nijansi slatke dinje, kvasaca, sijena, cvijeta kamilice i bagrema. Okus je u skladu s mirisom pun i slastan. Vrlo je bogat ekstraktom koji je zaslužan za dugotrajan retrookus, dobro odmjerenih kiselina koje mu daruju neophodnu živost, te na završetku nježno gorkast, tek toliko da ovom zrelom i slasnom vinu pruži završni začin.