Chardonnay | Vina Kalazić

1. ŠTO JE CHARDONNAY?

Bogato je prava riječ što podjednako opisuje Chardonnay i objašnjava njegovu popularnost. Njegova aroma je posebna, delikatna, teška za okarakterizirati, laka za prepoznati.
Najčešće sadrži mirise poput jabuke, citrusa, breskve ili tropskog voća. Njegova delikatnost je takva da čak i mali postotak neke druge sorte dodan u Chardonnay u potpunosti počne dominirati njegovim mirisom i okusom. Hrast često nadjača Chardonnay ako je vino fermentiralo ili odležavalo u novim bačvama ili bilo čuvano u njima.
Ovo vino ima blijedožutu slamnatu boju s nijansom zeleno-žute, vrlo transparentno.

2. KOMBINACIJE S HRANOM

Ovo vino se odlično slaže s mesom peradi, svinjetinom, plodovima mora te jelima s teškim umacima ili onima kojima je baza maslac. Isto tako,  se može poslužiti uz guacamole, češnjak, salate, škampe s roštilja ili čak jela s curry-em.
S dugim, istaknutim završetkom uživa vrlo svestran image, a obzirom na broj vinara, postoji vrlo široka paleta stilova i struktura. Njegova poznata delikatnost dozvoljava mu da upije uticaj različitih vinskih tehnika i posebnosti regije.
Od bogatog, kremastog, snažnog do izuzetno voćnog Chardonnaya koji dozvoljavaju naglasak na različitosti karaktera i izričaja, ovo vino zadovoljava većinu ukusa i gotovo sve kombinacije s hranom.

3. CHARDONNAY KALAZIĆ

Nježna i vrlo ugodna mirisa zrelog tropskog voća začinjena blagim notama vanilije. Snažna i privlačna okusa koji zbog obilnog ekstrakta i iznimne dozrelosti vina djeluje vrlo bogato i harmonično. Okus je također vrlo postojan te traje minutama po ispijanju, a retro okusom, osim sveprisutne topline provlači se ugodna pikantna nota koja zaziva novi gutljaj.

4. CHARDONNAY BARRIQUE KALAZIĆ

Suho voće te lješnjaci i bademi dominiraju u mirisu ovog iznimno bogatog i gustog vina. Hrast, privlačno nadopunjen vanilijom i začinima, savršeno izbalasniran ugodnim kiselinama čini ovaj Chardonnay harmoničnim i toplim. Lijepa zlatno-žuta boja upućuje na kremast, zaobljen, ali istovremeno snažan okus izraženih barrique aroma.