Chardonnay | Vina Kalazić

Chardonnay

Bogato je prava riječ što podjednako opisuje Chardonnay i objašnjava njegovu popularnost. Njegova aroma je posebna, delikatna, teška za okarakterizirati, laka za prepoznati.
Najčešće sadrži mirise poput jabuke, citrusa, breskve ili tropskog voća. Njegova delikatnost je takva da čak i mali postotak neke druge sorte dodane u ovo vino u potpunosti počne dominirati njegovim mirisom i okusom. Hrast često nadjača ovo vino ako je vino fermentiralo ili odležavalo u novim bačvama ili bilo čuvano u njima.
Ovo vino ima blijedožutu slamnatu boju s nijansom zeleno-žute, vrlo transparentno.


Kombinacija s hranom
Odlično se slaže s mesom peradi, svinjetinom, plodovima mora te jelima s teškim umacima ili onima kojima je baza maslac. Isto tako može se poslužiti uz guacamole, češnjak, salate, škampe s roštilja ili čak jela s curry-em.
S dugim, istaknutim završetkom, Chardonnay uživa vrlo svestran image, a obzirom na broj vinara, postoji vrlo široka paleta stilova i struktura. Njegova poznata delikatnost dozvoljava mu da upije uticaj različitih vinskih tehnika i posebnosti regije.
Od bogatog, kremastog, snažnog do izuzetno voćnog Chardonnaya koji dozvoljavaju naglasak na različitosti karaktera i izričaja, ovo vino zadovoljava većinu ukusa i gotovo sve kombinacije s hranom.

Chardonnay 2010